11 Mayıs 2011

Kişisel Bilgisayar Güvenliği 1

 

Kişisel Bilgisayar Güvenliği

Virüsten Korunma
Antivirüs programınız var mı? Size ulaşan her dosyayı kontrol etmek üzere her zaman çalışabilecek şekilde ayarlanmış mı? Düzenli olarak güncelliyor musunuz? (her hafta) Eğer bu konuda kuşkunuz varsa antivirüs programı indirip, güncellemeli ve diskinizi taramalısınız. Biraz uzun sürecektir belki ama buna değecektir. Tüm popüler antivirüs programları yeni virüs tanımlamalarını indirip otomatik olarak kontrol etmek üzere ayarlanabilir. Üzülmek zorunda kalmamak için antivirüs programınızı kendiniz nasıl güncelleyebileceğinizi öğrenmelisiniz.
Windows Güncellemeleri
Bilgisayarınızı tüm güvenlik yamalarıyla sürekli güncel tutmak için http://windowsupdate.microsoft.com/ adresini ziyaret etmelisiniz. Eğer bunu daha önce yapmadıysanız 40 mb’lik yamayı indirmeye hazır olunuz. Hatta http://officeupdate.microsoft.com/ adresine gidip, Microsoft Office programlarına ait en son güncel yamaları da elde etmelisiniz. Windows, güncellemeleri otomatik olarak indirilip, kurmaya ayarlanabilir. Eğer her ay güncellemelerin hatırlatılmasını istemiyorsanız (Win2000 ve Winxp), bu işlemi (güncellemeyi) otomatikleştirmelisiniz. “Otomatik Güncellemeler” programcığı için Denetim Masasını kontrol ediniz. Windows Update sitesi sizin ekranınıza gelmiş olmalıdır. Eğer güncellemeler ekranına ulaşamadıysanız, http://www.microsoft.com/windows2000/downloads/recommended/susclient/default.asp adresinden güncellemeleri elde etmelisiniz.
Temel Güvenlik Çözümleyicisi
Microsoft Baseline Security Analyzer, Windows 2000, Windows XP ve Windows Server 2003 İşletim sistemleri üzerine kurulabilmektedir. Microsoft"un geliştirdiği bu ücretsiz yazılım sayesinde Windows NT 4.0, Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003, Internet Information Server (IIS), SQL Server, Internet Explorer ve Office yazılımının yüklü olduğu bilgisayarın güvenliğini test etme şansına kavuşuyorsunuz.
Sizin sadece yamaları kurmakla, diğer güvenlik açıklarını kapattığınız anlamı çıkmaz. Microsoft dikkat edilmesi gereken noktaları gösterir Microsoft Baseline Security Analyzer yazılımını sunmaktadır. Diyelim ki siz, İnternet Explorer’ınızı kısıtlı sitelere erişimde Microsoft’un önerdiğinden daha kısıtlı (daha güvenli) hale getirdiniz. Security Analyzer (Güvenlik Çözümleyicisi) sizin tekrar Microsoft’un tavsiye ettiği ayarlara geri dönmenizi önermektedir. Veya taramadan sonra size sisteminiz hakkında güncellenmesi gereken paketleri gösterebilmekte ve sizin sadece ilgili paketleri indirerek sisteminizi güncellemeniz gerekmektedir.
Spyware (Casus Yazılım)
(Kullanıcısının bilgisi dışında yazılım işlemleri gerçekleştiren, kullanıcının Internet erişimini takip eden ve bu bilgiyi yine kullanıcının bilgisi dışında bir sunucuya gönderen, bilgisayardan kaldırıldığında bile bu işleri yerine getiren yazılım çeşididir.)
Yukarıda bahsedilen yollarla kullanıcının bilgi ve onayı dışında detaylı profil bilgileri elde edinilebilir ve bu bilgiler değişik amaçlar için kullanılabilir. Bu bilgilerin toplanması ve gönderilmesi sonucunda, hem kullanıcının bilgisayarındaki kaynaklar, hem de Internet bant genişliği izinsiz olarak kullanılarak kişilerin özel, şahsi haklarına tecavüz edilmektedir.
Bilgisayarınızda sizden habersiz kurulu bir spyware programına sahip olabilirsiniz. Spyware’ın virüs olarak sınıflandırılmamasının tek sebebi, kendisini sistem içersinde çoğaltmamasıdır. Ancak bilgisayarınızı karmakarışık eder, webde gittiğiniz her yeri izler, görmek istemediğiniz reklamların ekranınızda belirmesine sebep olur, webdeki ilk açılan (home page) sayfanızı, istemediğiniz farklı bir sayfaya yönlendirir ve hatta şifrelerinizi çalabilir.(download bolumunde programlara goz atabilirsiniz)
Host (Sunucu) Bloklama
Webdeki gezinmelerinizi takip eden, reklamlarla sizi sinirlendiren, virüs yada trojanları makinenize kurmaya çalışan bu kötü olarak bilinen web sitelerine her bağlantıdan bilgisayarınızı korumanın kolay ve ücretsiz bir yoludur. Bloklama sizi her şeye karşı korumaz ama yine de karşı korumanın kolay bir yoludur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder