21 Mayıs 2011

DAYANAĞI NEDİR? Ve Türkiyede İnternet Nereye Gidiyor ?


DAYANAĞI NEDİR?
5809 sayılı Kanunun 4’üncü 6’ncı ve 50’inci maddeleri ile 28.07.2010 tarihli ve 27655 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Elektronik Haberleşme Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliği’nin 10’uncu maddesi hükümleri kapsamında, BTK tarafından hazırlanan “İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar Taslağı” 22 Şubat 2011 tarihinde 2011/DK-10/91 no’lu karar ile onaylanarak, “İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar”ın 22 Ağustos 2011’de yürürlüğe girmesine karar verildi.

22 Ağustos'ta devreye girecek sistemde internete devlet daha doğrusu "BTK" tarafından belirlenen 4 filtre tipinden birini seçerek girebileceğiz. Filtreyi aşmak ya da aşmaya çalışmak suç sayılacak. Ayrıca internet servis sağlayıcıları filtrelerin aşılmasını engellemekle sorumlu tutuluyor, aksi halde onlara da ağır para cezaları öngörülüyor
.
Düzenlemeye göre 4 tip filtre yer alacak. Aile, çocuk, yurtiçi ve standart paket. Her internet abonesi bunlardan birini seçmek zorunda kalacak. Bu filtre tipini internet kafelerde uygulanan "Websense" filtresine benzetebiliriz. Yani sadece internet kafenin belirleyebildiği sitelere girebileceksiniz. Bu tür filtre sistemleriyle içeriğinde sorun olmasa bile birçok sitenin filtreye takıldığı kullanıcılar tarafından biliniyor.
Git gide uçsuz bucaksız bir dünya olma yolunda ilerleyen interneti "güvenli internet" sloganının arkasına sığınarak "terbiye edilmiş internet"e dönüştürecek bu uygulamanın dünyada sınırlı sayıda örneği var. Bu örneklerde Çin, Küba, İran gibi internetin sıkı bir sansür altında tutulduğu ülkelerle sınırlı.
TÜRKİYE'DE İNTERNET NEREYE GİDİYOR? BM desteğiyle Freedom House tarafından Nisan 2011 de yayınlanan İnternette Özgürlük Raporu’na göre, Türkiye’nin “kötü puan’ını 42'den 45'e yükselterek” internete erişim özgürlükleri konusunda geriye doğru gitmeyi sürdürüyor.

Bu uygulamayla BTK, kimin hangi siteye girebileceğine, hangi blogu okuyabileceğine, hangi tartışma grubuna katılabileceğine kendi kendine karar vermiş olacak. İstediği herhangi bir siteyi, sayfayı kara listeye alarak sizin ulaşmanızı engelleyebilecek. Böyle Türkiye'nin İnternette Özgürlük Raporu'nda kendini İran ve Çin'in arasında bulması sandığınız kadar uzak bir gelişme değil.

KAPATILAN 60 BİN SİTE, YASAKLI KELİMELER
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın "3,5 yılda 60 bine yakın internet sitesini zararlı içerik barındırdığı gerekçesiyle kapattık" açıklamasının ardından BTK'nın hosting (sunucu) firmalarına yüzden fazla kelimeyi (sarışın, gizli, haydar vb.) yasaklaması için uyarıda bulunduğu ortaya çıkmıştı. Daha sonra BTK'dan yapılan açıklamada ise herhangi bir yaptırımın söz konusu olmadığı, sadece kuruma gelen kullanıcı şikayetlerinden yola çıkarak sunucu firmaları bilgilendirme amaçlı hareket edildiği belirtildi.
Daha yasaklı kelimelerin şoku atlatılmadan bu kez de BTK'nın sessiz sedasız 22 Ağustos'ta internete 4 ana başlıkta filtre getireceği ortaya çıktı. Standart, Aile Profili, Yurtiçi Profil ve Çocuk Profili olmak üzere 4 farklı yapıdan oluşacak filtrelerle BTK'nın onay vermediği hiçbir siteye erişim mümkün olmayacak. YouTube yasağında olduğu gibi DNS ayarlarıyla oynayarak yasaklı sitelere girmeyi planlayan kullanıcılar da artık yasağı delemeyecek.
KAPATILAN BAZI İNTERNET SİTELERİ
·         www.fizy.com    
·         www.youtube.com
·         www.weblebi.com      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder