18 Mayıs 2011

Modem Güvenliği Nasıl Sağlanır 1


ADSL modem güvenliğini artırmak için neler yapılabilir?
İlk olarak ADSL modem satın alırken modemin, Telekomünikasyon Kurumu onaylı olmasına, garanti süresine, satan firmanın teknik destek verip vermediğine, kurulum programının kolaylığına, Türkçe kullanım kitapçığı olup olmadığına dikkat edin.
ADSL modeminizin default (varsayılan) yönetim amaçlı web ara yüzü şifresini, kurulum sırasında mutlaka değiştirin.
ADSL aboneliği sırasında size internet erişim sağlayıcısı tarafından verilen şifreyi http://adslkota.ttnet.net.tr/adslkota/login.jsp adresine girerek değiştirin. Değiştirdiğiniz bu şifreyi modem ayarlarında kullanıcı adı ve şifre olan bölüme yeni şekliyle eklemeyi unutmayın.
Tüm şifreleriniz en az 8 karakterli olmalı. 12345, abc123, aaaa, asdf, qwerty, gibi karakter ya da rakam dizisi veya klavyede ardışık giden tuşlardan birini, deneme, password, test gibi sözlükte bulunan kelimelerden herhangi birini kesinlikle şifre olarak vermeyin. Şifrede en az birer adet büyük harf, küçük harf, rakam ve özel karakter (. , + * ! gibi) bulunmalıdır. Güvenliğin artırılması için şifre tamamen anlamsız bir karakter topluluğu olmalı (3f6KsG!f gibi) ve asla tahmin edilememelidir.
Çoğu modemde default açık olarak gelen FTP (21) ve Telnet (23) portlarını mutlaka kapatın. Modeminizdeki hangi portların açık olduğunu http://www.t1shopper.com/tools/port-scanner/ sitesine girerek kontrol edebilirsiniz.
ADSL modeminizin yönetim paneline internetten erişimi kapatın. Modeme sadece sizin bilgisayarınızdan erişim yapılabilmesini sağlayın.
ADSL modemde otomatik IP dağıtımı yapan DHCP servisini kesinlikle devre dışı bırakın.
ADSL bağlantınızı bir başkasıyla paylaşmayın. Paylaştığınız kişinin internet üzerinde yapacağı her işlemin yasal olarak sorumlusu siz olacaksınız. Çünkü ADSL sizin üzerinize kayıtlı.
ADSL modeminizin kablosuz bağlantı özelliği varsa, şifreleme teknolojilerinden, sakın WEP (Wireless Equivalent Privacy) kullanmayın. Çünkü artık WEP internetten de kolayca bulunabilecek birçok program kullanılarak kırılabiliniyor. WEP'e göre güçlü bir şifreleme yöntemi olan WPA2 (Wi-Fi Protected Access 2) kullanabilirsiniz. Ancak güvenlik seviyesini artırmak için en az 40-50 karakterli karmakarışık rastgele bir şifre belirlemeyi unutmayın.
Modeminizdeki MAC adresi filtrelemesini aktif hale getirerek kablosuz ağa bağlanacak cihazları kısıtlayın.
Kullanmadığınız zamanlarda kablosuz ağınızı mutlaka kapatın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder