12 Mayıs 2011

İnternetten Güvenli Alışveriş Nasıl Yapılır ?


Internet’te kredi kartı bilgilerimi vermek güvenilir mi, başkaları bu bilgiyi ele geçirir mi?” diye soruyorsanız, dünyada %100 güvenilir bir sistem yok, yeterince zaman ve kaynak verildikten sonra her sistem ele geçirilebilir. Ancak gerçek hayatta kredi kartı bilgileriniz daha kolay ele geçirilebilir; alışveriş ettiğimiz yerlerde, restoranlarda vs. kartımızı başka kişilere teslim edebiliyoruz. İyi bir güvenlik sistemi kullanan büyük alışveriş sitelerinde bu risk daha düşüktür. Kısacası Internet’ten alışveriş ederken bu konuda ilave bir endişeniz olması gereksiz. Öte yandan herkes bir Web sitesi açabilir; sadece güvenilir, Web dışında da ismi bilinen kuruluşların Web sitelerinden alışveriş edin. Yurtdışı sitelerden alışveriş edecekseniz, sitede verilen bilgilerden özellikle Türkiye’ye gönderileri olup olmadığına bakın.
Alışveriş yaptığınız sitelerdeki bilgileri dikkatli okuyun. Özellikle kredi kartınızdan ne kadar para çekileceği, ürünün size nasıl gönderileceği, kaç gün içinde geleceği, kurye (sevkiyat) parası ödemenizin gerekip gerekmediği, özellikle yabancı alışveriş sitelerinde Türkiye’ye veya bulunduğu bölgeye özel koşullar hakkında bilgi edinin.
Yurtdışındaki sitelerden alışveriş ederken gönderi yöntemine dikkat edin. Kurye şirketleri ile kapınıza kadar gönderi yapılmasını sağlayan seçenekler daha pahalıdır ancak gümrüğe takılma riski daha azdır. Kitap, CD, DVD gibi ürünler sınırlı sayıda sipariş edilirse genelde gümrüğe takılmadan geliyor. Ancak gümrüğe takılırsa, gümrük bedeli eklendiğinde ürünün fiyatı çok pahalıya gelebilir. Bu yüzden Türkiye’de olan ürünlerin yurtdışı sitelerden sipariş edilmesi pek önerilmez. Yurtdışı alışveriş siteleri gönderdikleri ürünün gümrüğe takılmayacağı konusunda garanti vermiyorlar ve gümrük bedelini alıcının sorumluluğuna bırakıyorlar. Elektronik eşyaların büyük olasılıkla gümrüğe takılacağını da unutmayın.
Bazı alışveriş sitelerinde sitelerde alışveriş etmeden önce üye olmanız, kişisel bilgilerinizi ve bazen de kredi kartı bilgilerinizi önceden vermeniz gerekiyor.
Bütün alışveriş siteleri siparişinizin yerine ulaştığına dair size e-posta ile bilgi geçer veya bir Web sayfasında bunu bildirir. Siparişiniz ile ilgili kayıtlar bu belgelerde olduğundan bu tür e-postaları mutlaka saklayın; Web sayfasında bildiriliyorsa Internet Explorer’da Dosya*Adıyla Kaydet (File*Save As) komutuyla bu sayfayı diskinize kaydedebilirsiniz.
Siparişinizin ne kadar sürede adresinize teslim edileceği ile ilgili bilgilere dikkat edin. Belirtilen sürede gelmezse, sakladığınız sipariş formundaki bilgileri kullanarak siteye e-posta göndermekten çekinmeyin. Güvenilir siteler, tekrar gönderi yapmaktan çekinmiyor.
Sipariş verirken sürekli bulunduğunuz bir adresi vermeye dikkat edin. Ancak genelde kurye servisleri sizi verdiğiniz adreste bulamazlarsa not bırakıyorlar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder