25 Mayıs 2011

Kişisel Bilgisayar Güvenliği 3



Ofis Programları
Microsoft Office’in güvenlik problemleri hala devam etmektedir. Office dokümanları içersine çeşitli makroları yerleştirebilmeniz mümkün, ancak herkes iyi niyetli olmayabilir. Bu makrolar kötü niyetler için oldukça elverişli ortam yaratmaktadır. Microsoft Office yerine ücretsiz Open Office uygulama programını http://www.openoffice.org/ adresinden indirmeniz mümkün. Open Office, Microsoft Office ait dosyaları okuyabilmekte, oluşturabilmektedir. Hatta Microsoft Office’in yapamadığı Adobe Acrobat formatlı dosya veya avuçiçi bilgisayarlara uygun (Palm) dokuman oluşturabilmektedir. Böylelikle makro virüslerinden de korunmuş olursunuz. Microsoft Office kullanmaktan vazgeçemiyorsanız en azından belgelerinize göz atmak için WordPad veya Office Viewer programlarını kullanın.
Güvenlik Duvarı (Firewall)
Windows kurulu sistemler network ortamında saldırılara açık durumdadır. ADSL, kablolu veya uydu (broadband) aracılığıyla internete bağlanmayı bırakın, normal telefon hattıyla (dial-up) internete çıkmak bile saldırılara maruz bırakabilir. Ne olursa olsun internete çıktığınız anda bir güvenlik duvarına ihtiyacınız var demektir. Gün boyu internete bağlı olan birisi neredeyse dakikada bir saldırılara maruz kalabilmektedir.
Tüm kullanıcılar antivirüs programı dışında ayrıca bir güvenlik yazılımına gereksinim duyarlar. NAT özellikli bir router belki başlangıç için iyi olabilir ama yeterli değildir. Çünkü NAT özellikli router, web sitelerine eriştiğinizde sizi araştıran art niyetli kişilerden korumaz. Bu nedenle firewall yazılımı routerdan geçen bu tür girişleri bloke eder. Aynı zamanda sizin dışarı çıkan bağlantılarınızı da kontrol eder. Sizin istemeden çalıştırmış olduğunuz işe yaramaz herhangi bir uygulamanın, bağlantınızı kullanarak istenmeyen şeyler yapmasına müsaade etmez. Güvenlik duvarı gerçekte sizin mahremiyetinizi korumak içindir.Siz istediğiniz kadar mükemmel firewall yazılımına veya antivirüs programına sahip olun, eğer internete çıktığınızda ne yaptığınızı, nerede olduğunuzu ve ne gibi saldırılarla etrafınızın sarılı olduğunuzun farkında değilseniz, virüs ve buna benzer tehlikelere açıksınız demektir. Hatta yukarıda anlatılanlara uymanız bile size yeterli gelmeyecektir. Bu nedenle internete çıktığınızda hiçbir şeye güvenmeyin, belgelerinizin sık, sık yedeğini alın ve ne olursa olsun virüslerden uzak durun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder