17 Mayıs 2011

Firewall ile İnternet Güvenliği


Firewall Nedir?
İnternet ortamı, gerçek hayatın bir yansıması olduğundan, birçok kötü niyetli eyleme ev sahipliği yapar. Firewall, ağ ortamında, tehlikeli kişiler ve aletlerin karşısına bir duvar çekme amacındadır. Firewall sistemleri, iki temel mekanizma çerçevesinde hizmet ederler: Biri, karşılıklı haberleşme trafiğinin bir bölümünü engellemek, diğeri de trafiğe izin vermektir.
E-posta transferi, web sayfalarına ulaşım, minik programcıkların sisteme ulaşıp çalıştırılması, vb. onlarca İnternet tabanlı işlem gözlenir. Kısacası, firewall, gelen ve giden tüm bilgileri duraklatıp kontrol eden, erişme izinlerini ayarlayan, bazı program ve istekleri engelleyen programdır.
Bugünkü masaüstü bilgisayarlar, birkaç yıl öncesinin sunucu bilgisayarları kadar güçlü. Buna ek olarak kablo, ADSL gibi bağlantı seçeneklerinin artmasıyla sürekli bağlı durumda olan bilgisayarların sayısı yükseliyor.
2000’li yıllarda çok hızlı yayılan virüsler ve solucanların dünya çapında hatrı sayılır zararlar oluşturmaları, ayrıca büyük şirketlerin ve kamu kurumlarının bilgi sistemlerine artan oranda saldırı İnternet güvenliğinin gittikçe sarsılması manasına geliyor.
“Böyle büyük saldırılar yapmak isteyenler benim kişisel bilgisayarımla neden uğraşsın” diye düşünebilirsiniz. Ya da bilgisayarınızda önem verdiğiniz bilgiler olmayabilir. Yine de ağırdan almayın. Artık büyük çaplı “hack” girişimleri olabildiğine fazla sistemi kontrol altına alıp saldırı sırasında faydalanmayı planlıyor. Yani sizin bilgisayarınızın içeriğiyle ilgilenmeseler de size gönderilen küçük yazılımlar sayesinde bilgisayarınızı kontrol edip büyük çaplı bir saldırıda diğerleriyle birlikte kullanabiliyorlar.
Ayrıca bilgisayarlara merakını olumsuz kullanıp, İnternet’te kolayca buldukları programlarla başka bilgisayarlara saldırmayı deneyen sayısız genç de mevcut. Sırası gelmişken, hacker olabilmek için kaynak soran e-postalar atmamanızı da rica ediyorum. “Biri Bizi Gözetliyor” tarzı programların ne çok seyredildiğini göz önünde bulundurarak, onlarca meraklı ve kötü niyetli kullanıcının sisteminize girmeye can attığını da gözden çıkarmayın.
Son zamanlarda adını herkesin öğrendiği Truva atları, arkaplanda gizlice çalışan minik yazılımlar. E-postayla sisteminize rahatça bulaşabilen bu yazılımların en büyük özelliği bilgisayarınıza uzaktan erişimi mümkün kılmasıdır. Böylece dosyalarınız incelenebilir, kişisel bilgileriniz rahatça elde edilebilir.
Böylesine İnternet tehlikelerine karşı kişisel firewall programları önemli bir koruma sağlıyor. Uzaktan sisteminize erişmeye çalışanlar engelleniyor.
Ayrıca işletim sistemleri ve bazı programlar, eksikleri yüzünden açık kapılar bırakabilirler. Bazıları ise bilerek bu arka kapıları hazırlar, sisteminiz bir Truva atına dahi gerek kalmadan etki altına alınabilir. E-posta adreslerinin alınması, sizin adına başkalarına mesaj gönderilmesi gibi onlarca başka tehlikenin varlığını da hatırlatırsak sanırım firewall kurmaya daha olumlu bakarsınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder